Wat is COPD? - COPD-beweegprogramma
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning.
COPD is een verzamelnaam voor onder meer:
- Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.
- Longemfyseem
Bij longemfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.
Bewegen geeft lucht
Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien en slijmproductie? Hebt u last van verminderde kracht in benen en armen?
U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen.
Het omgekeerde is echter waar! Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt.
Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.
Bij Mea Fysio Groningen heeft u de mogelijkheid een longrevalidatie programma te volgen. Het doel van de longrevalidatie is het verbeteren en/ of behouden van de ervaren kwaliteit van leven.
Het programma bestaat uit:
- Het aanleren van ademhalingsoefeningen/ hoesttechnieken om slijm makkelijker op te kunnen hoesten en bij ondersteuning van de kortademigheid
- Helpen bij kracht en conditie verbetering om dit later zelf makkelijk op te kunnen pakken
- Optimaliseren van uw kracht in de armen en benen
- Ontspanningsoefeningen
- Leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen
- Voorlichting omtrent uw aandoening
Voor het starten van het programma wordt eerst een intake gedaan. De intake wordt gedaan door een fysiotherapeut gespecialiseerd in longaandoeningen. Samen met de therapeut worden uw voornaamste klachten en mogelijkheden in kaart gebracht. Het longrevalidatieprogramma duurt minimaal drie maanden, waarbij 2 keer per week wordt getraind. Dit gebeurt in het algemeen in een beweegprogramma waar u in contact kunt komen met lotgenoten.
<< Terug naar overzicht